ökumene.jpeg

 Magyar ökumené Ausztriában

„Az igazságra és csakis az igazságra törekedj...” (5Móz 16,18-20) Ez a mózesi ige áll központjában a világ számos országában megrendezett ökumenikus imahétnek, melynek mozgalmába az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet Bécsben és Grácban lévő istentiszteleti közössége egyaránt bekapcsolódott. 2019. január 20-án a gráci magyar keresztény gyülekezetek ünnepe volt az evangélikus Heilandskirche- ben. A szertartás témájában és liturgiájában is követte az ökumenikus programfüzet által javasolt rendet – melynek anyagát idén az indonéz keresztény testvéreink állították össze. Istentiszteletünkkel azt hangsúlyoztuk, hogy mind személyes életünkben, mind keresztény közösségeink életében az egységről, az igazságosságról és a kegyelemről szóló beszéd mellé társuljon az elkötelezett cselekvés. Ezzel a lelkülettel imádkoztunk a Krisztus-hívők egységéért.

Molnár Ottó, a gráci magyar katolikus közösség lelkésze a kánai menyegző (Jn 2,1-11) története alapján tartott igehirdetést. Hangsúlyozta, hogy a Szentírás nem emberi igazságokról beszél, hanem kizárólag csak Isten igazságosságáról. Krisztus- hívőként ebben az isteni igazságban és hűségben bízhatunk és ebbe kapaszkodhatunk. A liturgiában Wagner Szilárd, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet lelkésze és Szeitl Zita lektor vettek részt. Az istentisztelet zenei szolgálatát Litscher-Nagy Zsuzsanna fuvolaművész és Zavaczki Robert egyházzenész végezték; előadásukban Johann Sebastian Bach és Szervánszky Endre szerzeményei szólaltak meg.. A gráci magyar keresztény közösségek az istentisztelet után szeretetvendégségen vehettek részt.

2019. február 3-án a hagyományoknak megfelelően Bécsben is sor került az ökumenikus istentiszteletet a katolikus és református gyülekezetekkel közösen. A házigazda az idei évben az evangélikus gyülekezet volt, így a 7. kerületi evangélikus

Auferstehungskirche szolgált helyszínként. Az liturgiai szolgálatot a felekezetek lelki vezetői közösen látták el: Simon Ferenc római katolikus esperes, Karvanszky Mónika református lelkésznő és Wagner Szilárd evangélikus lelkész. 

Wagner Szilárd igehirdetésében kiemelte az összetartozás fontosságát, az ökumené hatását határainkon és kontinensünkön kívülre is. Indonéziában a mintegy 17.000 szigetből álló szigetcsoport lakóinak mindössze 10 %-a keresztény. Azt is elmondta, hogy Európa jelenleg sajnos nem tartozik azon térségek közé, ahol a kereszténység létszámában növekedne, ez még hangsúlyosabbá teszi a küldetést és fontosabbá a kitekintést más keresztény közösségek irányába.

Az istentiszteleten a bécsi Liszt Ferenc kórus szolgált Simon Márta vezetésével, az orgonista az evangélikusok kántora, Tóth Imre volt. A himnuszok eléneklése után az alagsori gyülekezeti teremben folytatódott az együttlét, ahol asszonyainknak köszönhetően pompás büfét sikerült készíteni vendégeink számára. A kellemes beszélgetés mellett mindenki jól is lakott. Semmilyen értelemben nem éhezünk, nem szomjaztunk ezen a délutánon, és hitünk szerint így lesz ezután is, hiszen Jézus

Krisztus maga mondja:

„Én vagyok az élet kenyere, aki hozzám jön, többé nem éhezik, s aki bennem hisz, nem szomjazik soha.“ (Jn. 6,35)

Szöveg: Andorka Hanna, Szeitl Zita